Koningin Máxima brengt bezoek aan HMF in Matrix VI

09 June 2016 7:46 AM

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 8 juni een werkbezoek gebracht aan Hartwig Medical Foundation, het eerste nationale DNA ‘sequencing’ centrum dat op systematische wijze genetische informatie van tumoren genereert en klinische behandelgegevens van kankerpatiënten uit heel Nederland in één databank verzamelt.

De gegevens worden geanonimiseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoek om de behandeling van kanker te verbeteren. Deze gegevens worden aangeleverd door een snelgroeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen, die zijn aangesloten bij het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT).

Robbert Dijkgraaf, Voorzitter Raad van Toezicht Hartwig Medical Foundation: “We zijn verheugd dat we de activiteiten van de Hartwig Medical Foundation aan Koningin Máxima konden toelichten. Haar bezoek onderstreept het unieke nationale karakter van dit initiatief, dat de potentie heeft om een groot verschil te maken in de behandeling van kanker. Bij Hartwig Medical Foundation worden de grenzen van kennis verlegd, hetgeen heel hard nodig is voor de aanpak van deze vreselijke ziekte.”

De verzamelde gegevens maken het mogelijk om nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen en bestaande medicijnen doelgerichter te benutten, waardoor de effectiviteit van kankerbehandeling en diagnose wordt verbeterd. Hiermee kan worden voorkomen dat patiënten een behandeling ondergaan die niet werkt en slechts hevige bijwerkingen oplevert.

Tijdens het bezoek sprak Koningin Máxima met het Bestuur en de Raad van Toezicht van Hartwig Medical Foundation over de ontwikkelingen in de zorg voor kankerpatiënten en de stappen die de stichting heeft gezet sinds ze haar deuren opende in oktober vorig jaar. Hartwig Medical Foundation heeft inmiddels de complete genetische informatie van de tumoren van meer dan 300 patiënten in kaart gebracht. Daarnaast heeft inmiddels een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen zich bij het initiatief aangesloten.

Koningin Máxima kreeg een rondleiding door de laboratoria van Hartwig Medical Foundation waar medewerkers haar lieten zien hoe DNA uit biopten wordt gehaald, hoe de ‘sequencers’ het DNA in kaart brengen en hoe die data uiteindelijk verwerkt worden. Ten slotte sprak zij met een aantal kankerpatiënten over hun ervaringen en vertelden de patiënten wat deze nationale DNA-databank voor hen en toekomstige patiënten betekent.

Hartwig Medical Foundation, gevestigd in Matrix VI van Matrix Innovation Center op Amsterdam Science Park, is een onafhankelijk gefinancierde non-profitorganisatie en werkt intensief samen met academische instellingen, ziekenhuizen en experts uit diverse organisaties, zoals oncologen, pathologen, genetici, onderzoekers en IT’ers.

Edwin Cuppen, Directeur Hartwig Medical Foundation: “We hebben een geweldige start gemaakt dankzij het enthousiasme en de inzet van patiënten en de vele specialisten in alle betrokken ziekenhuizen. Het bezoek van Koningin Máxima is voor ons een belangrijke steun in de rug op weg naar een effectievere zorg voor kankerpatiënten”.

Kijk hier voor meer informatie over Hartwig Medical Foundation.