Data science bedrijf Pipple uit Eindhoven wil als Pippi zijn, ook in Amsterdam

30 August 2019 11:54 AM

Voor de econometristen van Pipple die wiskundige modellen ontwikkelen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, ligt in de financiële sector in de Randstad het nodige werk te wachten. Pipple heeft vanuit Eindhoven vooral opdrachten voor logistieke processen bij bedrijven uitgevoerd.

Zo hielp het Jumbo met simulaties van orderstromen hoe je een distributiecentrum optimaal kunt laten functioneren. "Jumbo heeft daardoor voor de toekomst beter inzicht in hoe een nieuw distributiecentrum het beste kan worden ingericht en wanneer de grens van de capaciteit wordt bereikt."

Voor logistiek dienstverlener Rhenus werd gepuzzeld op de orderverwerking in de magazijnen. "Door routes en samenstellingen van de pakketjes te wijzigen, konden de af te leggen afstanden worden verminderd. Daarmee kon Rhenus tien procent op de kosten besparen", illustreert De Haas. Met de opdracht voor Rhenus - de eerste voor Pipple - sprong het bedrijf in het diepe. Geïnspireerd door het motto van Pippi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan'.

Kinderheld

Pipple staat voor Pi als het symbool van de wiskunde. Maar De Haas vernoemde zijn bedrijf ook naar de vroegere kinderheld. Haar beeltenis kleurt de wand van het kantoor. "We willen Pippi zijn. Net wat kleurrijker, tegendraadser, niet bang zijn om dingen te doen die we niet eerder hebben gedaan."

Analyse van grote hoeveelheden data voor verbetering van bedrijfsprocessen neemt snel toe bij bedrijven. Pipple voegt in zijn modellen nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie toe. Als voorbeeld geldt het model waarmee Shimano, fabrikant van fietsonderdelen en producten voor sportvisserij, zijn verkopen kan voorspellen, wat van belang is bij het bepalen van de voorraad. Naast verkoopinformatie over een eerdere periode, wordt andere data als weersomstandigheden in het analysemodel gestopt. "De computer leert van alle nieuwe data die binnenkomt en gaat zelf op zoek naar patronen. Dat leidt tot sterkere analyses en betere voorspellingen."

Scheerkoppen

Voor de scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten was Pipple betrokken bij het met behulp van sensoren tussentijds monitoren van de kwaliteit van de fabricage van scheerkoppen. De factoren die daarin een rol spelen, zijn in een model gegoten. "De productielijn kan worden stopgezet als je ziet aankomen dat de kwaliteit vermindert, bijvoorbeeld door een combinatie van de snelheid van de band en de luchtvochtigheid."

Fraude

Ook in de financiële sector kan data science van waarde zijn. De Haas noemt het opsporen van fraude bij het indienen van schadeclaims bij verzekeraars.

,,Eén ervaren medewerker ziet in zijn loopbaan misschien vijftig fraudegevallen. De computer leert van wat vijftig medewerkers in twintig jaar voorbij hebben zien komen. Die ziet een patroon dat een mens niet ziet. Zo kun je veel meer frauduleuze schadeclaims opsporen."

Pipple is met financiële detacheerder Welten een samenwerkingsproject gestart voor toepassing van data science bij integriteitsonderzoek van klanten van banken en verzekeraars. Die partijen zitten in de Randstad en dat is de reden voor uitbreiding met een vestiging in Amsterdam.

,,We hebben daar een groot stuk van onze markt laten liggen. Voor dit soort projecten zitten onze mensen een half jaar tot een jaar bij de klant. Dat is vanuit Eindhoven niet te doen", legt De Haas uit.

In Eindhoven

De ambitie is om in Amsterdam net als in Eindhoven te kunnen groeien naar een bezetting met zo'n 25 mensen.

De eerste medewerkers voor het kantoor op Amsterdam Science Park worden aangenomen.

De Haas voelt zich te veel Eindhovenaar om zelf de kar in de hoofdstad te gaan trekken. Die klus legt hij in handen van de daar in de data science wereld gewortelde Michiel Pieters, toevallig óók PSV-supporter. ,,Het wordt Pipple met een Amsterdams sausje."